Chongming Cultural Activity Center / Studio Ku Kan Nai

0

Chongming Cultural Activity Center / Studio Ku Kan Nai

View of the central square.  Photo © Hai ZhuCourtyard patio under the large roof.  Photo © Hai ZhuEaves.  Photo © Hai Zhu© HaiZhu+ 32

View of the central square.  Photo © Hai Zhu
View of the central square. Photo © Hai Zhu

Text description provided by the architects. In January 2018, the first time we went to Jianshe City to visit the site, we drove from the green road to the Xiangpan expressway. On one side of the road is the old factory area. The site of this project is located in the former garment factory. These buildings were built in the 1960s and 1970s, a legacy of the planned economy era.

aerial view after renovation.  Photo © Hai Zhu
aerial view after renovation. Photo © Hai Zhu
Corridor under the large roof.  Photo © Hai Zhu
Corridor under the large roof. Photo © Hai Zhu

We hoped it would become a park open to the neighborhood, where villagers could gather here. Sports, fitness, cultural activities, hobbies and entertainment will be part of a normal daily routine. The design could not erase the memory of the past in a completely new form, but reactivate architectural functions and community activities through reconstruction and expansion, in order to rejuvenate the vigor and vitality of the street.

© HaiZhu
© HaiZhu
Corridor under the large roof.  Photo © Hai Zhu
Corridor under the large roof. Photo © Hai Zhu

The large roof following the roof slope of the overhangs of the original building, the eaves are formed. The oblique cut of the eave makes it go from top to bottom, and the eave space goes from narrow to wide. This change causes the space under the attic of the ladder from the walking space to gradually become a resting space. The shape of the roof and the resulting space under the eaves, shading, rain protection and view. As long as these three conditions are met, the semi-outdoor space will make people’s activities rich in freedom, and the large roof also seems to give the architecture a “low-brimmed hat”, which hides the “face” of the building. architecture and the activities of the people under the “hat”.

Corridor under the large roof.  Photo © Hai Zhu
Corridor under the large roof. Photo © Hai Zhu
Courtyard patio under the large roof.  Photo © Hai Zhu
Courtyard patio under the large roof. Photo © Hai Zhu
Eaves.  Photo © Hai Zhu
Eaves. Photo © Hai Zhu

The roof tiles used foreign tiles that were taken down from the original building. These seemingly ancient tiles have been exposed to sun and rain for decades. The exterior walls of the facade use old brick skins. The uneven surface of the brick wall produces subtle levels of light and dark with the change of natural light, presenting rich and delicate expressions.

Corridor.  Photo © Hai Zhu
Corridor. Photo © Hai Zhu

I designed to cut openings in the large roof, and the cut roof is folded down to form a small gable roof so that a pocket patio yard is created under the large roof. The light falls into the courtyard and the landscape also penetrates into the neighboring interior space. Small-scale courtyards are interspersed within the architecture to extend the landscape inward and raise the level of the relationship between indoors and outdoors.

Corridor under the large roof.  Photo © Hai Zhu
Corridor under the large roof. Photo © Hai Zhu

Share.

Comments are closed.